is frisdrank slecht voor je?

08-02-2014 16:04

We weten heus wel dat frisdrank niet gezond is voor je. Maar weten we ook waarom? Als je begrijpt waarom dingen wel en niet goed voor je zijn, kun je véél makkelijker keuzes maken om iets wel of niet te eten. Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat er gebeurt in je lichaam bij het eten en drinken van bepaald voedsel. Nu is het de beurt aan frisdrank! Ben je er klaar voor?

  • Heeft een directe link met obesitas
  • Heeft een directe link bij het verhogen van de kans op diabetes type 2. Dit is óók zo bij light frisdrank!
  • Geeft je 40% meer kans op een hartaanval, beroerte en hart-en vaatziekten
  • Heeft als gevolg dat je sneller vet opslaat rond je middel. Dit is de gevaarlijkste plek omdat de meeste organen hier zitten
  • Is bewezen dat het je cholesterol met 11% verhoogd (ja, cholesterol heeft te maken met vet, in frisdrank zit geen vet. Onthoud hoe gevaarlijk dat is!)
 
  • Je lichaam kan niet meer goed je eetlust aangeven (leptine resistentie)
  • Door de lage zuurgraad tast het je tandglazuur aan
  • Kan osteoporose veroorzaken
  • Migraine en hoofdpijn kunnen komen door het drinken van frisdrank, maar ook door de zoetstoffen in frisdrank
  • Droogt je uit
  • Light frisdrank is gelinkt aan depressie
  • De zuurtegraad in frisdrank kan voor opvlammingen in je lichaam zorgen en je huid verouderen

wat gebeurt er met je lichaam na het drinken van frisdrank?

 

We weten allemaal dat frisdrank veel suiker bevat en niet gezond is. Maar weten we nou ook wát er niet gezond aan is? Suiker, ja, maar wat gebeurt er in je lichaam? Kunnen we er ons een beeld bij voorstellen zodat we eerlijk kunnen bepalen of we het ons lichaam aan willen doen? Dat beeld, wil ik je vandaag geven. Wil je in de ontkenning blijven? Lees dit dan vooral niet.

 

Je drinkt een glas frisdrank…

Binnen de eerste 10 minuten…

10 suikerklontjes komen je lichaam binnen (meer dan 100% van je dagelijkse behoefte). Je zult niet meteen overgeven van de hoeveelheid suiker, dit komt omdat fosforzuur in je lichaam de smaak ‘bedekt’ zodat je het binnen kunt houden. Hier merk je dus overigens niets van, je lichaam doet dit vóór je om te kunnen overleven van de suikerexplosie die je het zojuist hebt gegeven.

20 minuten…

Je suikerspiegel krijgt een enorme piek, waardoor er heel veel insuline wordt aangemaakt om deze piek weer omlaag te brengen. Je lever slaat op hol: “zoveel suiker! ik moet dit maar gaan omzetten in vet! Ik kan dit niet aan!” 

40 minuten…

Je pupillen verwijden, je bloeddruk stijgt als reactie daarop pompt je lever meer suiker in je bloedbaan. De receptoren in je hersenen worden nu geblokkeerd en daarmee zijn ze onbruikbaar, je voelt je slaperig en suf worden..

45 minuten…

Je lichaam maakt dopamine aan om je hersenen een fijn gevoel te geven (dit is het gevaarlijke verslavende van suiker!).

60 minuten…

Het fosforzuur bindt calcium, magnesium en zink in de dikke darm, de hoge dosis suiker en kunstmatige zoetstoffen zorgen ervoor dat je nieren ontzettend veel werk moeten doen om dit alles uit te scheiden.

De caffeïne uit frisdrank zorgt er nog eens extra voor dat je meer moet plassen. De calcium, magnesium en zink die bedoeld was om je botten te versterken is nu gekoppeld aan fosforzuur en dit wordt je lichaam uit gegooid door je nieren. Jammer voor je botten.

Je begint je geïrriteerd te voelen. Op dit moment heb je al het vocht van de frisrank al eruit geplast, zonde, want je lichaam kan dat vocht ook als hydratatie gebruiken.

—————

Terug